Prawidłowe pH wody w żywieniu trzody

Prawidłowe pH wody w żywieniu trzody powinno wahać się pomiędzy 5-6, często woda którą pobieramy z wodociągów ma wartości 7 albo i 8 a nawet czasami 8,5 pH. Można to sprawdzić za pomocą papierka lakmusowego lub specjalistycznym pHmetrem.

Dlaczego powinniśmy obniżać pH wody ?

Obniżenie pH wody w żywieniu trzody daje nam wiele korzyści:

  • lepsze wykorzystanie paszy, im niższe pH tym lepsze trawienie białka w przewodzie pokarmowym, możliwość stosowania wyższego udziału białka w paszach
  • środowisko zasadowe w naturalny sposób sprzyja rozwojowi bakterii, obniżając pH jesteśmy w stanie w dużym stopniu ograniczyć ten rozwój  co przyczynia się do obniżenia ryzyka wystąpienia różnych jednostek chorobowych
  • Dodatkowo podawanie kwasów do wody zabezpiecza nam linie pojenia  przed nadmiernym zakamienieniem.

Zakwasznie wody kwasami organicznymi staje się już praktycznie standardem w żywieniu trzody chlewnej jak i drobiu. Często jednak nie jest to robione dokładnie tak jak powinno być.

W przypadku żywienia prosiąt ssących wraz z lochami oraz odsadzonych jest to często lekko pomijane.

Często jest to spowodowane warunkami technicznymi, tylko jeden dozownik lub jego brak, a często z premedytacją i świadomie nie podaje się kwasu do wody co argumentowane jest tym, że „przecież pasza dla prosiąt szczególnie na okres odsadzenia jest zakwaszona” pasze dla loch karmiących też zakwasza się preparatami w formie sypkiej. Jest to jak najbardziej dobre i wymagane w żywieniu ale przecież pasza to nie wszystko.

Prosięta od samego początku nie pobierają dużych ilości prestarteru, zjadają czasami śladowe ilości, gdyż żywią się głównie mlekiem matki, po jakimś czasie dopiero zaczynają pić z poidełek. Małe ilości pobieranej paszy skutkują małą ilością pobieranego kwasu. Co nie  zawsze wystarcza.

Najlepszym rozwiązaniem w takim przypadku jest podanie zakwaszacza do wody. Zarówno dla loch jak i dla prosiąt, jeżeli prosięta piją wodę poidełek które sami uzupełniamy wodą należy dodać do zbiorniczków określoną ilość kwasu, jeżeli jest to wspólna linia przez dozownik.

Zakwaszenie wody poprzez podania zakwaszacza to nie wszystko, warto przebadać także wodę pod innym kontem, pod kontem „zażelazienia”. Często woda nawet z wodociągu ma bardzo wysoki poziom żelaza co nie jest pożądane w żywieniu zarówno trzody jak i inny zwierząt. W przypadku bardzo dużego poziomu żelaza należy pomyśleć o zamontowania odżelaziacza wody. Wpływ tego parametru może mieć bardzo duży skutek np. w gorszym działaniu leków podawanych poprzez wodę.

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług oraz zgodnie z Polityką Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Informacje o polityce bezpieczeństwa danych osobowych znajdziesz w dokumencie Klauzula Informacyjna RODO.